Aperitive si digestive

9 articole

pe pagină
Setați descendent
  1. In stoc Aperitiv Dubonnet
    Aperitiv Dubonnet
    Rating:
    100%
    27,43 RON
  2. In stocPromotie Absinth Verde
    NOU
    Absinth Verde
    Rating:
    97%
    50,61 RON
  3. In stoc Pernod Absinthe
    Pernod Absinthe
    Rating:
    0%
    143,29 RON
  4. In stoc Aperol
    Aperol
    Rating:
    0%
    De la 47,71 RON
  5. In stoc Unicum
    Unicum
    Rating:
    0%
    De la 68,48 RON
  6. In stoc Jagermeister
    Jagermeister
    Rating:
    98%
    De la 55,97 RON
  7. Stoc furnizor Schwartzhog
    Schwartzhog
    Rating:
    100%
    De la 55,29 RON
  8. Nu este in stoc Castelo Banfi Grappa Di Brunello Castelo Banfi Grappa Di Brunello
    Castelo Banfi Grappa Di Brunello
    Rating:
    0%
    165,77 RON
  9. Nu este in stoc Grappa Julia Superiore
    Grappa Julia Superiore
    Rating:
    0%
    66,34 RON

9 articole

pe pagină
Setați descendent

Despre aperitive si digestive

In momentul in care globalizarea s-a imbinat cu industrializarea, bauturile alcoolice distilate din diverse plante, lichiorurile de maceratie si vinurile fortifiate si-au schimbat locatia: din alambicuri si butoaie catre vase de inox si de ciment. Multe dintre ele erau destinate consumului local in zone geografice restranse, dar apoi au inceput sa fie distribuite in intreaga lume. In plus, combinatiile culinare inedite, cunoscute sub denumirea de „fusion”, au devenit din ce in ce mai populare.

In paralele cu aceste fenomene, s-a instituit o confuzie a publicului larg in ceea ce priveste aperitivele si digestivele. Sunt ele unul si acelasi lucru sau lucruri total diferite? La ce sunt ele bune? Cand trebuie baute? Din pacate, prea putini oameni cunosc diferenta intre cele doua tipuri de licori, asa ca ne-am gandit sa le dam o mana de ajutor si sa-i lamurim.

Aperitivele sunt bauturi servite inaintea mesei, pentru stimularea poftei de mancare, iar digestivele sunt bauturi servite dupa masa, pentru usurarea procesului digestiv. Insa care bauturi pot fi clasificate drept aperitive si care drept digestive? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa iei in considerare concentratia de substante carminative. Acestea au rolul fie de favoriza eliminarea gazelor gastrointestinale, prevenindu-se in acest mod balonarea. Cele mai cunoscute plante cu proprietati carminative sunt: anasonul, chimenul, busuiocul, lemnul dulce, scortisoara, asafoetida, calamusul, coriandrul, cardamomul, cuminul, oregano, mararul, feniculul, menta, ghimbirul, stirul, magheranul, ceapa, rozmarinul, lamaita si sofranul. Deci cu cat se afla mai multe substante carminative intr-o bautura, cu atat mai mult esti indreptatit sa o consideri digestiv. Un alt criteriu de deosebire este ca, in comparatie cu aperitivele, care de obicei sunt albe - transparente, digestivele au esente aromate si chiar daca nu contin zahar, par dulci. In plus, aperitivele sunt amarui si seci, ceea ce stimuleaza apetitul, in vreme ce digestivele ajuta la incheierea festinului prin dulceata lor.

Istoria digestivului

Obiceiul de a consuma digestive isi are originea in Franta. De altfel, digestivul este ridicat la rang de ritual in dictionarele franceze de gastronomie. Conform istoriei, in 1605, un trimis al imparatului francez Henric al IV, François d' Estrées Hannibal, a solicitat unor calugari din apropierea Parisului sa reproduca reteta unui manuscris alchimic, pentru a crea un "elixir de viata lunga". Astfel a aparut digestivul. Des, aceasta licoare te ajuta sa scapi mai repede de senzatia de greutate de dupa masa, medicii ne recomanda sa nu bem alcool nici in timpul mesei si nici imediat dupa masa, deoarece acesta se amesteca cu mancarea din stomac si afecteaza negativ digestia. Prin urmare, pentru a beneficia la maxim de proprietatile lor, intre aperitive/digestive si masa trebuie sa existe un interval de minim 30 minute.

O bautura digestiva la sfarsitul mesei nu este un simplu moft, ci chiar o necesitate. Consumata cu masura, aceasta poate inlatura acea stare de moleseala care apare dupa o masa bogata si poate inlocui cu succes desertul. Prin urmare, daca iti doresti sa fii o gazda buna, mergi la un depozit de bauturi ieftin si cumpara o licoare de calitate, la pret mic, care sa le mearga la suflet invitatilor tai.

Reteta digestiv de casa:

  • 1 litru tuica de casa;
  • cateva boabe de cafea;
  • 1 lingura de seminte de struguri, rumenite in tigaie la foc foarte mic;
  • 1 esenta de vanilie sau coaja de portocala rasa.

Amesteca toate ingredientele si lasa-le la macerat 10 zile. Apoi strecoara si pune in sticla!