Bere

4 articole

pe pagină
Setați descendent
  1. Heineken
    Rating:
    100%
    3,86 RON
  2. Corona
    Rating:
    0%
    6,32 RON
  3. Desperados
    Rating:
    100%
    5,22 RON
  4. In stoc Bere Heineken 0.330 Litri Bere Heineken 0.330 Litri
    Ciuc Premium
    Rating:
    0%
    2,98 RON

4 articole

pe pagină
Setați descendent

Despre bere

Berea este o bautura alcoolica extrem de populara la nivel mondial, bogata in vitamine si minerale, obtinuta numai din produse naturale: apa, hamei, malt si drojdie de bere. Aceasta are circa 5% alcool, insa exista si bere slab sau deloc alcoolizata, care are intre 0 si 0,5% alcool. In general, berea se bea rece, temperatura ideala fiind intre 6 si 8 °C. Aceasta bautura ieftina este considerata a avea numeroase beneficii pentru sanatate, deoarece regleaza echilibrul hormonal, previne maladia Alzheimer si este un excelent afrodisiac.

La ora actuala, exista peste 20.000 de tipuri de bere, imbuteliate in 180 de feluri, de la normala, slab alcoolizata, amara, pils, bere neagra si crema de bere. Japonezii au berea „sake”, iar chinezii berea „kui”.

Istoria berii

Berea a fost inventata acum cateva mii de ani. Cele mai vechi urme au fost descoperite recent in Mesopotamia (Iranul de vest) si dateaza din anii 3.500-2.900 i.Hr. Pe atunci, berea era similara unei grasimi groase, inchisa la culoare, slab alcoolizata, dar foarte hranitoare. Licoarea era foarte gustoasa, asa ca era inclusa in mod regulat in dieta oamenilor din acea vreme. Acum 4.000 de ani, meseria de berar era una foarte respectata, iar cei mai buni berari erau femei. Atunci, berea era folosita si in scop recreativ, si in diverse tratamente. Istoricii au descoperit un document medical care a fost scris in jurul anului 1.600 i.Hr, care enumera nu mai putin de 700 de retete, iar aproximativ 100 dintre ele contin cuvantul “bere”.

Se crede ca egiptenii i-au invatat pe greci sa faca bere. Acestia obisnuiau sa aprovizioneze mormintele celor cunoscuti cu bere si mancare, iar cel mai folosit toast era “Pentru stafia ta!”. Arheologii au descoperit un vechi mormant egiptean, deasupra caruia scria „Satisface spiritul sau cu vita si pasare, paine si bere”.

Romanii sunt cei careau dezvaluit triburilor salbatice din Marea Britanie cum se fabrica berea. Aceasta bautura a ajuns imediat foarte populara in Regat datorita faptului era mult mai sigura si mai buna la gust decat apa potabila disponibila, care de cele mai multe ori provenea din rauri poluate. In plus, avea un pret foarte mic. In tarile nordice, berea era introdusa in alimentatia copiilor in paralel cu biberonul de lapte, urmand ca, dupa ce acestia erau intarcati, sa bea doar bere, nu apa, care ii putea imbolnavi grav. In 1516, apare Legea Germana a Puritatii, conform careia ingredientele berii trebuie sa fie doar apa, hamei si orz. Berea a inceput sa fie imbuteliata in anul 1605.

Fabricarea berii

Procesul de fabricare a berii este complex. Toti parametrii (cantitati, temperaturi, timpi) sunt strict controlati. Toate fabricile de bere detin un laborator de analize, in care produsul intermediare si cel finit sunt analizate cu grija, prin metode specifice.

Gustul berii este influentat de modalitatea de utilizare a hameiului. Daca acesta este fiert cu berea, atunci rezultatul devine amar. Daca hameiul este adaugat mai tarziu, in ultimele 10 minute din fierbere, ii confera berii o"aroma de hamei", in timp ce daca este adaugat in ultimele 3 minute din fierbere, berea capata un grad de amaraciune si mai scazut. Daca hameiul este adaugat dupa fierbere, se obtine cel mai mic grad de amaraciune.

Beneficiile consumului de bere

Berea este o bautura benefica sanatatii, atunci cand este consumata in cantitati mici. Flavonoizii din malt au un efect pozitiv asupra organismului, regland tensiunea arteriala si nivelul colesterolului. Berea contine substante minerale cum ar fi fosfor, iod, magneziu si potasiu, toata gama de aminoacizi esentiali si este bogata in calciu, astfel ca un consum moderat de bere protejeaza densitatea minerala a oaselor. In general, se recomanda consumul de bere nepasteurizata, deoarece pasteurizarea reduce valoarea nutritionala a acestei bauturi. Cel mai bun tip de bere este considerat cel nefiltrat, deoarece se pastreaza drojdia, bogata in vitamina B.

Berea are continut redus de zaharuri, prevenind astfel diabetul. In plus, deoarece reprezinta 93% apa, licoarea are proprietati hidratante. Berea este bogata in siliciu organic, care reduce cantitatea de aluminiu din corp, prin urmare oamenii predispusi la Alzheimer au sanse mai mici de a dezvolta aceasta boala fatala. De asemenea, berea regleaza echilibrul hormonal, fitoestrogenii din hamei avand un rol activ in reducerea bufeurilor si altor simptome specifice menopauzei. Mai mult, berea detine proprietati relaxante si afrodisiace, deoarece hameiul favorizeaza cresterea libidoului.