Coniac

Articolele 1-12 din 28

Pagină
pe pagină
Setați descendent
  1. Nu este in stoc Remy Martin V.S.O.P. Cu Cutie
    Remy Martin V.S.O.P. Cu Cutie
    Rating:
    0%
    204,04 RON
  2. Nu este in stoc Remy Martin X.O. Excellence
    Remy Martin X.O. Excellence
    Rating:
    0%
    789,16 RON
  3. Nu este in stoc Martell V.S. Cu Cutie
    Martell V.S. Cu Cutie
    Rating:
    97%
    De la 131,74 RON
  4. Nu este in stoc Martell V.S.O.P. Cu Cutie
    Martell V.S.O.P. Cu Cutie
    Rating:
    0%
    187,83 RON
  5. Nu este in stoc Martell Cognac L'or De Jean Martell
    Martell Cognac L'or De Jean Martell
    Rating:
    0%
    10.568,29 RON
  6. Nu este in stoc Martell Cognac Creation
    Martell Cognac Creation
    Rating:
    0%
    2.888,24 RON
  7. Nu este in stoc Martell X.O. Cu Cutie
    Martell X.O. Cu Cutie
    Rating:
    0%
    629,19 RON
  8. Nu este in stoc Courvoisier V.S. Cu Cutie
    Courvoisier V.S. Cu Cutie
    Rating:
    100%
    143,00 RON
  9. Nu este in stoc Courvoisier V.S.O.P. Cu Cutie
  10. Nu este in stoc Courvoisier X.O. Cu Cutie
    Courvoisier X.O. Cu Cutie
    Rating:
    97%
    663,54 RON
  11. Nu este in stoc Camus V.S.
    Camus V.S.
    Rating:
    0%
    102,86 RON
  12. Nu este in stoc Camus V.S.O.P.
    Camus V.S.O.P.
    Rating:
    93%
    168,71 RON

Articolele 1-12 din 28

Pagină
pe pagină
Setați descendent

Despre coniac

Coniacul este o bautura cu o tarie alcoolica de 38 – 50 vol %, care a fost obtinuta prima data in Franta, prin distilarea unor tipuri de vin si conservarea lichidului respectiv in butoaie de stejar. Cand coniacul atinge varsta dorita de distilator in depozit, acesta e mutat in damigene de sticla, oprindu-se astfel invechirea.

Multi oameni cred ca este vorba de acelasi lucru atunci cand se refera la coniac si la cognac, insa ultima denumire este numai a bauturii obtinute prin distilarea vinurilor din regiunea viticola cu acelasi nume, din Franta. In faimoasa podgorie Cognac, se utilizeaza in mare parte soiurile Saint Emillion, Folle Blanche si Colombard, care dau vinuri foarte acide, cu un grad alcoolic scazut si subtiri sub raportul extractivitatii.

Istoria coniacului

Activitatile viticole se raspandesc foarte mult incepand cu secolul al XII-lea. In 1411, incepe distilarea vinului intr-un fel de coniac, insa doar femierii din Armagnac se bucura de acest privilegiu. Putini stiu ca olandezii au avut un rol decisiv in raspandirea tehnicii coniacului, asa cum o stim astazi. Acestia au cumparat vin din Champagne si Borderies si l-au expediat in tara natala, pe mare. Insa, in timpul transportului, acesta s-a stricat, asa ca incep sa-l distileze, pentru a-l pastra mai bine. Licoare obtinuta este botezata „brandwijn”, care inseamna „vin ars”. In 1549, se naste primul coniac adevarat, bineinteles in regiunea Cognac. Punctul culminant al acestei bauturi este momentul in care comerciantii incep sa o transporte din depozit in butoaie din lemn de stejar si observa o modificare beneficain gust.

Caracteristici coniac

Acesta este galben – auriu – chihlimbar si are o aroma fina de vanilie si alte nuante placute. Calitatea unui coniac la un pret bun depinde de trei factori: calitatea materiei prime, modul de invechire a distilatului si procedeul de distilare a vinului. Expertii spun ca un coniac poate deveni remarcabil doar dupa 50-60 de ani. Cu cat are o culoare mai deschisa, cu atat este mai tanar.

Pentru obtinerea unui coniac foarte bun, bineinteles, la un pret mai mare, se folosesc numai vinuri tinere, albe si perfect sanatoase, fara niciun defect fizico-chimic, biochimic sau de miros. Un vin pentru distilare trebuie:

  • sa prezinte un grad alcoolic sub 10 vol % (ideal de 8 – 9 vol%);
  • sa aiba un continutul de zahar rezidual sub 2 g/l;
  • sa nu fie bogat in taninuri, iar extractul nereducator sa nu depaseasca 16-17 g/l;
  • sa aiba o aciditate volatila scazuta (sub 0.4 g/l in H2SO4), iar aciditatea fixa sa fie cat mai mare (6-7 g/l H2SO4 );
  • continutul de fier sa nu depaseasca 4 mg/l.
  • sa contina cantitati cat mai mici in SO2;

Un coniac bun si deloc ieftin depinde de numerosi factori naturali, dar si de o tehnologie foarte riguroasa. E recomandat ca ariile viticole sa se afle in zone mai nordice, deoarece aici aciditatea din struguri nu dispare prea mult prin combustionarea respiratorie. Ideal este atunci cand plantatiile de vita de vie sunt situate pe soluri calcaroase.

In productia coniacului, se folosesc numai soiurile albe de struguri, cu un continut mare de aciditate. In Romania, distilatul invechit de vin este cunoscut sub numele de vinars. Zonele viticole si soiurile potrivite din tara noastra sunt: zona Sibiului si podgoria Apold cu soiurile Iordana si Feteasca regala; Odobesti si Panciu cu soiurile Galbena de Odobesti si Plavaie; Husi cu soiurile Zghihara si Plavaie si zona Dragasani cu soiurile Braghina, Basicata si Gordan.

Servirea coniacului

Pentru degustarea acestei bauturi tari ai nevoie de un pahar potrivit, in forma de lalea. In el, toarna maxim 20 – 25 ml de coniac, la temperatura camerei, apoi incalzeste paharul in palma timp cateva minute. Ridica paharul in dreptul unei surse de lumina si bucura-te de culoarea coniacului. Agita usor lichidul in pahar si apropie-l de nas. Simte aroma lui florala sau de fructe si bucura-te de ea. Apoi savureaza coniacul, ca un francez, alaturi de o cafea sau de un trabuc.