Gin

10 articole

pe pagină
Setați descendent
  1. In stoc Beefeater London Dry Gin
    Beefeater London Dry Gin
    Rating:
    91%
    De la 52,84 RON
  2. In stoc Beefeater 24
    Beefeater 24
    Rating:
    100%
    72,23 RON
  3. In stoc Gordon's London Dry Gin
    Gordon's London Dry Gin
    Rating:
    100%
    De la 37,43 RON
  4. In stoc Tanqueray London Dry Gin
    Tanqueray London Dry Gin
    Rating:
    100%
    De la 72,80 RON
  5. In stoc Finsbury Dry Gin
    Finsbury Dry Gin
    Rating:
    70%
    44,18 RON
  6. Stoc furnizor Tanqueray 10 Ani Dry Gin
    Tanqueray 10 Ani Dry Gin
    Rating:
    0%
    149,52 RON
  7. Stoc furnizor Bombay Sapphire
    Bombay Sapphire
    Rating:
    100%
    74,96 RON
  8. Stoc furnizor Bulldog Dry Gin
    Bulldog Dry Gin
    Rating:
    100%
    88,18 RON
  9. Stoc furnizor Larios Gin
    Larios Gin
    Rating:
    0%
    42,70 RON
  10. Nu este in stoc Seagram's
    Seagram's
    Rating:
    0%
    47,47 RON

10 articole

pe pagină
Setați descendent

Despre gin

Ginul este o bautura alcoolica spirtoasa, cu o concentratie de tarie care variaza intre 40-45%. Aceasta este aromata in general cu ienupar, dar si cu anason, coaja de portocala sau lamaie, scortisoara, radacini si seminte de angelica, sofran, nucsoara, prune salbatice, coriandru si multe altele. Ginul este folosit, in special, ca ingredient de baza in diferite cocktail-uri. Numele lui vine din cuvantul ”jenever”, care inseamna in olandeza “ienupar”.

In producerea ginului, aromele sunt introduse in alcoolul proaspat distilat in doua moduri:

1.        Prin compunere. Pur si simplu, alcoolul este combinat cu extracte de ienupar si alte mirodenii, rezultand un “compound gin”. Este o metoda ieftina, utilizata in ginurile mai accesibile la pret.

2.        Prin traversarea vaporilor de alcool, in ultima etapa a distilarii, printr-o zona a alambicului, unde se afla diverse mirodenii. Acestia extrag aromele cu blandete si ulterior se condenseaza intr-un alcool cu un parfum complex. Aceasta metoda se foloseste la ginurile mai scumpe si pentru “jenever”, ginul olandez sau belgian.

Dupa distilare, ginul este diluat cu apa, pana ajunge la taria dorita si apoi este imbuteliatsi pus in depozit, sarindu-se de obicei peste faza de invechire. Singurele ginuri care se matureaza chiar si doi ani in butoaie de stejar sunt “jenever”-urile.

Istoria ginului

In secolul 16, in Olanda, se gasea in farmacii o licoare formata din ienupar si alcool, folosita drept tratament pentru diverse afectiuni. Soldatii englezi, care luptau in Razboiul Olandez de Independenta, au inceput s-o utilizeze pe scara larga, dupa ce au vazut ca vindeca rapid tremuratul picioarelor. Bautura a fost denumita in acea perioada „Curajul olandez”. Soldatii britanici au dus-o apoi ginul in Regat, acesta devenind extrem de popular cand regele Wilhelm de Orania a dat voie oricarui englez sa-l produca si a decretat taxe mari pe alcoolul de import, marindu-i astfel pretul.

Astfel, prin 1720, un sfert din casele din Londra fie produceau, fie vindeau aceasta bautura alcoolica. Ea ajunsese mai ieftina decat berea, londonezii consumand aproximativ 50 de milioane de litri de gin pe an. Din cauza raspandirii alcoolismului in intreaga tara, legiuitorii britanici au inventat  in 1736, The Gin Act, care impunea taxe uriase pe aceasta licoare. Bineinteles, masura a avut rezultate dezastruoase: cresterea pretului, marirea cu 50% a productiei de gin ilegal si lupte de strada. Actul a fost anulat la scurt timp, astfel ca au inceput sa apara distileriile moderne de gin, taxate la niveluri decente si atent supravegheate. In secolul 19, ginul devine o bautura respectabila, preferata de gentlemanii englezi.

Tipuri de gin

London Dry - cel mai cunoscut tip de gin, folosit in majoritatea cocktail-urilor.

Plymouth gin – un gin mai puternic, foarte aromat, care se produce doar in orasul cu acelasi nume.

Old Tom – un gin mai dulce, asemanator cu bautura originala, din secolul 18.

Jenever - gin olandez sau belgian, foarte diferit de ginul englezesc. Acesta poate fi “jonge” (tanar, incolor, light) sau “oude” (batran, auriu, aromat).

Servirea ginului

Cea mai importanta regula e ca ginul nu se bea niciodata sec, ci mixat cu alte licori, existand la ora actuala peste 7000 de retete de cocktail-uri bazate pe aceasta bautura. Deoarece este foarte versatil, ginul poate fi amestecat cu orice fel de lichid alimentar, inclusiv cu lapte. Doar “jenever”-ul olandez se poate bea sec.