Lichior

Articolele 1-12 din 50

pe pagină
Setați descendent
  1. In stoc Metaxa 5 Stele
    Metaxa 5 Stele
    Rating:
    100%
    De la 53,38 RON
  2. In stoc Campari
    Campari
    Rating:
    100%
    De la 63,31 RON
  3. In stoc Carolans
    Carolans
    Rating:
    0%
    58,79 RON
  4. In stoc Becherovka Original
    Becherovka Original
    Rating:
    100%
    De la 58,79 RON
  5. In stoc Aperol
    Aperol
    Rating:
    0%
    De la 47,71 RON
  6. In stoc Hugo La Gioiosa 8%
    Hugo La Gioiosa 8%
    Rating:
    0%
    28,30 RON
  7. In stoc Fernet Branca Menta 0.7 Litri
  8. In stoc Fernet Branca 0.7 Litri
    Fernet Branca 0.7 Litri
    Rating:
    100%
    58,41 RON
  9. In stoc Ramazzotti Amaro
    Ramazzotti Amaro
    Rating:
    87%
    51,87 RON
  10. In stoc Unicum
    Unicum
    Rating:
    0%
    De la 68,48 RON
  11. In stoc Hpnotiq
    Hpnotiq
    Rating:
    87%
    97,73 RON
  12. In stoc O'Mara's Irish Cream Liqueur

Articolele 1-12 din 50

pe pagină
Setați descendent

Despre lichior

Lichiorul este o bautura alcoolica distilata, la un pret acceptabil, creata de calugarii italieni, pentru tratarea bolilor. Numele provine din latinescul “Liquifacere”, cuvant care inseamna „dizolvare”. Licoarea este realizata din alcool etilic rafinat, sirop de zahar, extracte si macerate de ierburi, plante, fructe sau condimente, esente aromate si diversi indulcitori. Lichiorurile digestive sunt mai puternice, avand o tarie de 25 - 40 % vol. alcool, pe cand cele tip desert sunt mai slabe, avand intre 17 si 25 % vol. alcool.

Lichiorul se consuma, in general, dupa masa, ca digestiv sau este utilizat drept ingredient in cocktailuri, cafea si deserturi. Intr-un depozit de bauturi, vei gasi mai multe tipuri de lichior: tip crema, cu arome de fructe si/sau plante aromatice si pe baza de oua, la diferite preturi.

Istoria lichiorului

Lichiorul a aparut in urma cu sapte secole, prin infuzarea si macerarea intr-un alcool a oricarei parti a unei plante (fructe, frunze, seminte, flori, samburi, radacini). Acesta are un gust si un parfum aparte si este considerat o bautura preferata de femei. Cu toate acestea, un barbat a fost cel care l-a inventat. Armaud de Villeneuve, un monah grec, a fost primul care a produs un lichior de plante, in secolul al-XIII-lea, pe care il folosea in tratarea bolilor deoarece era foarte amar. Ulterior, la lichiorul din depozit, calugarul a adaugat miere, zahar, scortisoara, vanilie, cacao, cafea si alte condimente, pentru a-i imbunatati gustul.

Fabricatia lichiorului

Pentru producerea acestei bauturi, se foloseste sucul de fructe sau fructele intregi, foarte coapte. La drupe, trebuie utilizat maxim 20% din semintele lor deoarece acestea contin acid cianhidric, o substanta foarte toxica. Fructele nu trebuie procesate cu ajutorul masinilor care contin zinc sau metal, deoarece acestea interactioneaza cu acizii din fructe, ducand astfel la innegrirea si alterarea sucului.

In productia de lichior se foloseste alcool etilic rafinat sau o bautura alcoolica distilata, dar aceasta trebuie sa fie cat mai neutra pentru a nu afecta gustul lichidului final. De obicei, aceasta bautura este votca sau rachiul de secara, datorita gustului propriu slab. Se mai poate folosi si whisky, insa gustul sau de fum se simte in cel al lichiorului. La fel se intampla si cu rachiurile din fructe, care transfera lichiorului propriile lor arome si gusturi. Daca alcoolul a fost obtinut din acelasi tip de fruct ca si sucul, respectiv fructul destinat fabricarii lichiorului, acestea pot amplifica foarte mult aromele.

Pentru macerare, fructele sunt maruntite cat mai uniform, iar vasele in care se face extractia cu ajutorul alcoolului sunt realizate din ceramica sau din sticla si se inchid. Raportul fructe/suc pentru lichior si alcool este de obicei de 1:5 pana la 1:10, in functie de volumul ingredientelor. Poti recupera alcoolul utilizat la macerare, prin presare manuala, daca este vorba deo cantitate mica si cu ajutorul preselor electrice industriale, cand e vorba de cantitate mare de material.

In depozit, lichiorul trebuie tinut la 15 grade Celsius, iar umiditatea aerului trebuie sa fie intre 80-85%. Invechirea (derularea unor proceze chimize si fizice complexe) are loc dupa o perioada de 15-45 zile. Apoi, lichidul trebuie filtrat si imbuteliat in sticle de diferite forme, capacitati sau culori.

Servirea lichiorului

In general, lichiorul mai slab (17 – 25 % vol. alcool) se bea la temperatura camerei, intr-un pahar scurt sau o cupa mica, iar cel mai tare (25 – 40 % vol. alcool) se bea cu gheata, in acelasi gen de recipient.