Rom

Articolele 1-12 din 21

Pagină
pe pagină
Setați descendent
  1. In stoc Havana Club Anejo 3 ani
    Havana Club Anejo 3 ani
    Rating:
    93%
    De la 59,07 RON
  2. In stoc Havana Club Especial
    Havana Club Especial
    Rating:
    93%
    61,92 RON
  3. In stoc Havana Club 7 ani
    Havana Club 7 ani
    Rating:
    100%
    108,60 RON
  4. In stoc Captain Morgan Black Label
    Captain Morgan Black Label
    Rating:
    0%
    60,37 RON
  5. In stoc Captain Morgan Spice Gold
    Captain Morgan Spice Gold
    Rating:
    100%
    57,94 RON
  6. In stoc Captain Morgan White
    Captain Morgan White
    Rating:
    100%
    57,94 RON
  7. In stoc Old Pascas
    Old Pascas
    Rating:
    0%
    44,18 RON
  8. In stoc Old Pascas Dark Rum
    Old Pascas Dark Rum
    Rating:
    0%
    44,18 RON
  9. In stoc Stroh 80%
    Stroh 80%
    Rating:
    0%
    92,77 RON
  10. In stoc Buena Vista White
    Buena Vista White
    Rating:
    0%
    47,59 RON
  11. In stoc Buena Vista Dark
    Buena Vista Dark
    Rating:
    93%
    66,35 RON
  12. In stoc Bacardi Breezer
    Bacardi Breezer
    Rating:
    100%
    De la 8,89 RON

Articolele 1-12 din 21

Pagină
pe pagină
Setați descendent

Despre rom

Romul este o bautura distilata facuta din trestie de zahar, mai exact din melasa sau din suc, acestea fiind supuse fermentarii si distilarii. Lichidul incolor produs, cu continut alcoolic, este supus invechirii in depozit, inbutoaie de stejar, unde capata culoarea specifica.

Nu se stie exact de unde vine termenul de „rom”. Unii istorici cred ca ar putea origina din vechiul cuvant normand „rumbullion”, care se referea ori la alcooluri distilate din cidru de pere sau mere, ori la petrecerile date in cinstea victoriilor piratilor. Altii afirma ca denumirea de rom ar proveni din latinescul „saccharum”, adica zahar. Originile lingvistice ale acestei bauturi mai sunt puse si pe seama cuvantului frantuzesc „arôme”, care inseamna aroma sau pe cel al cuvantului olandez „rummers”, care denumea paharele mari de baut, utlizate de marinarii batavi.

Istoria romului

Desi majoritatea povestilor cu trestia de zahar, intens exploatata de sclavi, provin din America, aceasta planta este originara din Asia. Ea a inceput sa fie popularizata in secolul al VIII-lea de arabi, Cristofor Columb fiind cel care a dus-o in Caraibe, in 1493, in cea de-a doua calatorie. Se crede ca romul a inceput sa fie produs inca din 1600, dar prima informatie sigura dateaza din 1657, atunci cand General Court of Massachusetts a declarat ilegala vanzarea de bauturi alcoolice, printre care se afla si faimoasa licoare din trestie de zahar. Aceasta a devenit atat de apreciata si ieftina, incat in coloniile britanice din America de Nord, inaintea revolutiei de la 1776, consumul de rom atingea anual 13,5 litri, pe cap de locuitor.

Romul este o bautura cu o istorie destul de controversata, el fiind nelipsit in povestile cu pirati, utilizat drept moneda de schimb in comertul cu sclavi si cel care a provocat Rebeliunea Romului, in Australia, in 1808.

Clasificarea romului

Criteriile de clasificare a romului tin atat de factori tehnici cum ar fi cantitatea de alcool, perioada de invechire sau tehnologia folosita, cat si de legislatia sau fiecarei regiuni in parte. In Caraibe, fiecare zona de productie a romului are propriile sale reguli.

In ceea ce priveste materia prima, exista doua mari categorii de rom:

-  cel obtinut din distilarea sucului de trestie de zahar, zis si agricol;

-  cel rezultat din melasa. Acesta poate avea un gust mai suav sau mai pronuntat, in functie de drojdiile alese, care pot actiona mai rapid (in primul caz) sau mai lent (in al doilea caz), durata mai mare permitand o mai buna extragere a aromelor.

Romul nu are standarde de fabricatie bine definite, la ingredientul de baza adaugandu-se drojdie si apa. Se produce o fermentare, apoi o distilare simpla sau multipla. In ceea ce priveste invechirea, legislatia celor mai multe tari prevede o durata minima de un an. De aceea, in general, romul are un pret accesibil.

O clasificare generala a tipurilor de rom include urmatoarele variante:

1.  Light/White/Silver - rom usor, cu perioada mica de invechire, dupa care se mai face o filtrare, pentru a elimina orice culoare obtinuta in timpul procesului. Acesta este folosit, de obicei, drept ingredient de baza pentru cocktailuri.

2.  Gold - rom cu o invechire medie, la care se adauga cateodata condimente si caramel, pentru nuanta.

3.  Dark/Black - rom invechit mai mult, cu un parfum mai puternic, des folosit la gatit.

4.  Flavored- rom cu parfum tropical, aromele fiind cele de lamaie, portocala, lamaie verde, cocos sau mango. Acesta este folosit, in general, pentru cocktail-uri.

5.  Overproof - rom tare, cu o tarie alcoolica cuprinsa intre 40º si 75º.

6.  Premium - rom produs in cele mai bune conditii, fara niciun adaos, cu o invechire corespunzatoare. De obicei, se consuma sec.