Sampanie

Articolele 1-12 din 29

Pagină
pe pagină
Setați descendent
  1. Nu este in stoc Louis Roederer Cristal Brut
    Louis Roederer Cristal Brut
    Rating:
    0%
    840,97 RON
  2. Nu este in stoc Pommery Brut Royal
    Pommery Brut Royal
    Rating:
    0%
    163,15 RON
  3. Nu este in stoc Pommery Brut Royal Cu Cutie
    Pommery Brut Royal Cu Cutie
    Rating:
    0%
    190,28 RON
  4. Nu este in stoc Pommery Brut Rose
    Pommery Brut Rose
    Rating:
    0%
    246,21 RON
  5. Nu este in stoc Pommery Brut Rose Cu Cutie
    Pommery Brut Rose Cu Cutie
    Rating:
    0%
    251,24 RON
  6. Nu este in stoc Pommery Cuvee Louise Vintage
    Pommery Cuvee Louise Vintage
    Rating:
    0%
    694,41 RON
  7. Nu este in stoc Moet Chandon Brut Rose Cutie Carton
    Moet Chandon Brut Rose Cutie Carton
    Rating:
    0%
    De la 222,77 RON
  8. Nu este in stoc Moet Chandon Brut
    Moet Chandon Brut
    Rating:
    97%
    De la 107,60 RON
  9. Nu este in stoc Moet Chandon Brut Cu Cutie
    Moet Chandon Brut Cu Cutie
    Rating:
    0%
    176,95 RON
  10. Nu este in stoc Sampanie Moet Chandon Demisec Nectar Cu Cutie
  11. Nu este in stoc Dom Perignon Rose Cu Cutie
    Dom Perignon Rose Cu Cutie
    Rating:
    0%
    1.638,88 RON
  12. Nu este in stoc Dom Perignon Brut Cu Cutie
    Dom Perignon Brut Cu Cutie
    Rating:
    0%
    965,61 RON

Articolele 1-12 din 29

Pagină
pe pagină
Setați descendent

Despre sampanie

Sampania este un vin spumant, originar din regiunea Champagne, din nord-estul Frantei, care este produs printr-o tehnica specifica acestei regiuni. Aceasta bautura se bea la aniversari, petreceri si alte evenimente, unde se sarbatoreste ceva special. Sampania este produsa prin refermentarea in sticle, a unui amestec de diverse soiuri de vin, cele mai utilizate fiind: Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Meunier, printr-o metoda elaborata special, numita Metoda Champenoise.

Termenul „sampanie” este utilizat numai pentru vinurile spumante produse in regiunea Champagne din Franta, mai exact intr-o regiune viticola localizata langa orasul Reims, la aproximativ 130 km de Paris si delimitata pe o suprafata de circa 32.000 de hectare. Cele mai multe dintre podgorii se afla in departamentele franceze: Marne (22.000 ha), Aube (6000 ha) si Aisne (2.000 ha), iar restul in departamentele Haute-Marne si Seine-et-Marne. In Uniunea Europeana, sampaniei i s-a acordat statutul de denumire de origine protejata. In afara Frantei, sortimentele din aceasta categorie se numesc „vinuri spumante”.

Istoria sampaniei

Sampania este o bautura fara o istorie foarte indelungata, care a fost descoperita in urma cu 500 de ani, in mod accidental, de catre calugarii francezi, mai exact de catre Pierre Pérignon (1638-1715), care locuia in abatia Hautvillers, de pe malul fluviului Marna. Desi era orb, acesta era responsabil de intinsele podgorii ale manastirii deoarece era foarte priceput in mestesugul vinaritului. Acesta isi putea da seama din ce soi este un anumit strugure si unde se gaseste vita-de-vie respectiva doar dupa gustarea unei singure boabe.

Bautura cu gust delicat si textura matasoasa a fost considerata initial “vin stricat”, deoarece intr-un an, dintr-un anumemotiv necunoscut, vinul din depozit nu a fiert pana la capat. Cand a venit primavara, acesta a reinceput sa fiarba in sticle astfel ca dopul uneia a sarit. Pierre Pérignon a gustat bautura rezultata si a ramas extrem de impresionat de gustul vinului intepator, plin de acid. In anul urmator, a repetat procedeul, de umplere a sticlelor cu vin inainte ca procesul de fierbere sa se sfarseasca si a obtinut in mod intentionat faimoasa sampanie, care s-a raspandit rapid in toata lumea.

Popularitatea ei a crescut constant si, in prezent, este considerata bautura obligatorie pentru sarbatorirea aniversarilor, festivitatilor, inaugurarilor sau petrecerilor. Sampania este o bautura scumpa si exclusivista, astfel ca are un pret mai piperat decat un vin spumant. In general, trebuie sa scoti din buzunar minim 100 de lei, pentru a-ti satisface aceasta placere, cu un produs cat de cat bun. Pentru a te bucura din plin de savoarea ei, trebuie sa o consumi asa cum se cuvine, respectand anumite regulile de bune maniere.

Servirea sampaniei

  1. Foloseste pahare speciale pentru sampanie
    Cumpara niste pahare lungi, pentru a te bucura la maxim de aroma si de caracterul spumant al acestei bauturi din Franta. Nu le raci inainte, doar clateste-le cu apa.
  2. Nu o raci prea mult
    Sampania se bea rece, dar nu foarte rece, mai exact la 7 grade Celsius. Astfel, poti aprecia cel mai bine mirosul si gustul acestei licori. Iar ca metoda de racire nu folosi niciodata congelatorul, ci frigiderul sau apa cu gheata.
  3. Deschide sticla cu grija
    Deoarece dopul poate rani pe cineva, atunci cand vrei sa deschizi o sticla de sampanie, trebuie sa o inclini la un unghi de 45 de grade, intr-o directie in care nu se afla nimeni. De asemenea, nu agita foarte tare sampania pentru a face spuma multa si a stropi o suprafata mare. Dopul trebuie sa iasa destul de usor, iar bautura trebuie sa ramana in sticla.
  4. Serveste repede in cupe
    Cand deschizi sticla de sampanie, trebuie sa tii cupele foarte aproape. Toarna aproximativ un deget in fiecare si asteapta putin sa scada spuma, apoi pune pana la doua treimi din pahar.
  5. Tine paharul corect
    Cand vine vorba de consumarea corecta a sampaniei, un aspect esential il constituie pozitia mainii pe pahar. Acesta se tine intotdeauna de picior deoarece o bautura eleganta se consuma ca atare. In plus, ea se bea cate putin.