Tuica

8 articole

pe pagină
Setați descendent
  1. Tuica Extrafina Vlad
    Rating:
    0%
    36,89 RON
  2. Stoc furnizor Tuica Zetea
    Tuica Zetea
    Rating:
    0%
    153,30 RON
  3. Stoc furnizor Rachiu Prune Bran
    Rachiu Prune Bran
    Rating:
    0%
    117,33 RON
  4. Stoc furnizor Palinca Prune Bran
    Palinca Prune Bran
    Rating:
    0%
    130,36 RON
  5. Nu este in stoc Pitu Cachaca
    Pitu Cachaca
    Rating:
    0%
    72,39 RON
  6. Nu este in stoc Choya Sake
    Choya Sake
    Rating:
    0%
    36,30 RON
  7. Nu este in stoc Ouzo Mini
    Ouzo Mini
    Rating:
    0%
    45,29 RON
  8. Nu este in stoc Tuica Prune Bran Tuica Prune Bran
    Tuica Prune Bran
    Rating:
    0%
    114,24 RON

8 articole

pe pagină
Setați descendent

Despre tuica

Tuica este o bautura alcoolica specifica Romaniei, obtinuta din diverse soiuri de prune, printr-un proces de fermentare si distilare si comercializata la un pret mic. Ea este confundata de multe ori cu palinca, insa tuica este produsa doar din prune, pe cand palinca se fabrica din multe alte fructe. Taria tuicii depinde de procesul tehnologic de obtinere traditional zonei, dar nu trebuie sa fie mai mica de 24% vol. la comercializare pentru consum.

Pentru producerea ei, prunele se fermenteaza in cazi din lemn sau in cuve de fermentare din inox. Distilarea se realizeaza in cazane din cupru sau in instalatii de distilare, iar produsul final trebuie sa aiba o aroma si un gust de fructe. La fabricarea tuicii, nu sunt permise folosirea produselor indulcitoare, substantelor aromatizante, colorantilor, alcoolului etilic sau a distilatului de origine agricola. Pastrarea si invechirea produsului in depozit se realizeaza in vase din sticla, lemn sau inox.

In functie de durata de invechire, tuica poate fi considerata „batrana” (obtinuta din distilate invechite minimum 3 ani) sau „extra” obtinuta din distilate invechite minimum 7 ani. De cele mai multe ori, invechirea este practicata pe o perioada scurta de timp (6-12 luni). Cele mai bune spatii de invechire sunt vasele de stejar din depozit, cu capacitatea de 500-600 litri. Se pot folosi capacitati mai mari (1000-2000 litri), dar se pierde din buchetul, aroma si culoarea dobandita.

In functie de tarie, tuica mai poate fi: foarte puternica (are intre 45-58% tarie alcoolica), medie (cu 30-40% tarie alcoolica) si slaba (cu 15% tarie alcoolica).

Istoria tuicii

Chinuit de soarta si incarcat de istorie, poporul roman a fost nevoit sa-si poarte stoic suferintele si sa para mereu bine dispus. Pentru aceasta misiune, dacii au inventat vinul, iar cand vinul s-a terminat, a aparut tuica. Acestei bauturi, a carui retetase mosteneste, ii sunt inchinate sarbatori, pastrandu-se astfel traditia bauturii valorificate muzeistic.

Tuica este un simbol al ardelenilor, fiind atestata documentar in Bistrita, la 1386, intr-un act maghiar de perceptie fiscala sub numele de „cujka”. Ea este considerata in Maramures un simbol al bucuriei, leac pentru orice boala si o carte de vizita peste hotare.

Beneficiile tuicii

Consumata cu masura, tuica are multe proprietati curative. In primul rand, aceasta licoare are efect asupra digestiei si a metabolizarii grasimilor. O echipa de cercetatori americani a descoperit ca faimoasa bautura traditional romaneasca contine o enzima, care reduce depunerile de colesterol de pe vasele inimii, asa ca in cantitate mica (pana in 32 ml) ea tine la distanta bolile cardiace cauzate de arteroscleroza. Este bine totusi sa alegi o tuica cat mai slab alcoolizata, care are si un pret mai bun.

Tuica fiarta este si ea buna, caci pune sangele in miscare, activeaza functiile biliare si hepatice, fiind recomandata in disfunctiile ficatului cauzate de slaba irigare cu sange a acestuia, in dischineziile biliare, dar si in constipatiile cauzate de alimentatia proasta. Este un produs antiseptic, diminueaza infectiile stomacale si intestinale si ajuta la eliminarea unor stari fizice incomode (raceala, gripa sau guturai).

Mare dreptate aveau bunicii nostri cand foloseau traditionala bautura in tratarea diverselor afectiuni, caci in tuica se gasesc anumite substante care hranesc celulele rosii ale sangelui si care maresc viteza de producere a hemoglobinei. Tuica diminueaza pofta de dulce si reduce rezistenta la insulina. In plus, elimina stresul si creste pofta de viata. Se foloseste in diverse tratamente in combinatie cu mierea de albine sau cu propolisul. Pentru a beneficia de aceste proprietati curative, este indicat sa consumi tuica cu 10-15 minute inainte de masa de pranz.