Vin spumant

3 articole

pe pagină
Setați descendent
  1. In stoc Jacob's Creek Sparkling Rose
  2. Nu este in stoc Luc Belaire Rare Rose
    Luc Belaire Rare Rose
    Rating:
    87%
    170,17 RON
  3. Nu este in stoc Jacob's Creek Sparkling White
    Jacob's Creek Sparkling White
    Rating:
    0%
    31,64 RON

3 articole

pe pagină
Setați descendent

Despre vin spumant

Vinul spumant si vinul spumos sunt doua bauturi diferite. Daca primul isi obtine dioxidul de carbon prin fermentatie naturala, cel de-al doilea este imbogatit in mod artificial cu acest gaz. Vinul spumant este alb, rose sau rosu, iar dulceata lui poate varia de la brut natural pana la dulce.

Fermentatia vinului spumant poate avea loc fie in sticla, prin metoda champenoise, fie in cisterne speciale, care suporta presiunea din timpul fermentarii, prin metoda Charmat. Cel mai faimos vin spumant este sampania, produsa in regiunea Champagne, din Franta si vanduta la un pret mai mare, insa nici celelalte tipuri nu sunt mai prejos: Espumante in Portugalia, Sekt in Germania, Cava in Spania, Cap Classique in Africa de Sud si Asti in Italia. Cand te referi la un vin spumant originar din alta regiune decat Champagne poti folosi termenii francezi „Cremant” sau „Mousseux”.

Unul dintre cei mai mari producatori ai acestei bauturi este SUA, mai exact statul California, unde producatorii francezi de sampanie au cumparat podgorii pentru a face vin spumant american dupa metoda traditionala. Si in Marea Britanie gasim o traditie a acestei bauturi, traditie care a revenit in forta in ultimii ani.

Istoria vinului spumant

Desi istoria consemneaza efervescenta vinului inca din Roma si Grecia antica, cauzele acestei reactii chimice nu au fost intelese pe deplin atunci. Multi scriitori ai vremii credeau ca aceasta are legatura cu fazele lunii sau cu spiritele.

In Evul Mediu, tendinta vinului de a face spuma era considerata un defect, deoarece multe sticle se spargeau in depozit. Asa ca preotii de la abatia Hautvillers l-au insarcinat pe Dom Perignon sa elimine spuma respectiva. Ulterior, oamenii si-au dat seama de gustul deosebit al vinului spumant si au inceput sa-l produca in mod intentionat. Insa, din cauza sticlelor care explodau, cei care se ocupau de asa ceva, trebuiau sa poarte masti de fier pentru a evita ranirea. Un alt inconvenient era faptul ca explozia unei sticle din depozit putea declansa o reactie in lant, care ducea la pierderea a 20%-90% din sticle. Deoarece nu stiau exact ce anume produce spuma si se temeau de dioxidul de carbon, vinul spumant era numit in acele vremuri apuse „Vinul Diavolului”.

Insa Dom Perignon a inteles valoarea vinului spumant si si-a dedicat mult timp perfectionarii tehnicii pentru prducerea acestei bauturi in cramele manastirii. Claude Moet este cel care a transformat aceasta manastire intr-o vinarie foarte populara in anii 1740 si a botezat cea mai buna sampanie realizata aici dupa numele calugarului care a creat-o. Franta nu era singura tara in care se producea vin spumant in secolul 19. Germania si Rusia veneau tare din urma.

Productia vinului spumant

Vinul linistit si vinul spumant se produc intr-un mod asemanator, insa exista si cateva diferente notabile. Pentru primul, strugurii trebuie culesi mai devreme deoarece atunci contin un nivel mai mare de aciditate. In plus, nu este de dorit un nivel mare de zahar. Un alt aspect important este legat de evitarea contactului cu taninii si alti compusi fenolici, de aceea multi producatori de top prefera culesul manual. In timpul culesului mecanic exista un risc mai mare ca boabele sa se sparga si sa se incurajeze astfel macerarea dintre suc si pielita. Tot din aceasta cauza, strugurii sunt procesati cat mai aproape de podgorie, astfel incat timpul de contact dintre suc si pielita sa fe cat mai mic. Nu intotdeauna acest contact este de evitat. In cazul vinului spumant rosé sau rosu exact contactul respectiv este responsabil de colorit.

Tipuri de vin spumant

Nivelul de dulceata al vinului spumant este determinat de cantitatea de zahar care se adauga dupa a doua fermentare. Spre deosebire de restul lumii, Uniunea Europeana obliga producatorii locali sa afiseze aceste informatii pe eticheta.

Clasificarile sunt urmatoarele:

  • Dulce (peste 50 gr de zahar pe litru)
  • Demisec (intre 33 si 50 gr de zahar pe litru)
  • Sec (intre 17 si 35 gr pe litru)
  • Extra Sec sau Extra Dry (intre 12 si 20 gr de zahar pe litru)
  • Brut (mai putin de 15 gr de zahar pe litru)
  • Extra brut (mai putin de 6 gr de zahar pe litru)
  • Brut Natural sau Brut Zero (mai putin de 3 gr de zahar pe litru)