Vodka

1 Articol

pe pagină
Setați descendent
  1. Nu este in stoc Vodka Ketel One
    Vodka Ketel One
    Rating:
    90%
    124,36 RON

1 Articol

pe pagină
Setați descendent

Vodka

Vodka  (scrisa si vodca sau votca) este una din cele mai faimoase bauturi alcoolice distilate din lume. Aceasta este un lichid transparent ce contine apa si etanol purificat prin distilare de la o substanta fermentata din cartofi, cereale (secara, grau, orz, porumb) sau sirop de sfecla de zahar, dar si arome. In general, vodka are un continut alcoolic cuprins intre 35% si 50% alcool pe volum si este bauta simplu in Europa de Est si de Nord. Insa, in alte state, ea se foloseste in cocktailuri precum Bloody Mary, vodka martini si altele. 

Istoria vodcii

Exista multe popoare care revendica paternitatea acestei bauturi alcoolice, insa nu exista dovezi sigure care sa indice o singura sursa. Rusia, Polonia, Ucraina, dar si Finlanda considera ca vodka este originara din aceste locuri. Exista indicii cum ca ar putea proveni chiar din Persia.

Numele provine de la diminutivul cuvantului slav “voda” care inseamna apa, prin urmare istoricii cred ca acest tip de alcool foarte tare a fost inventat de popoarele slave care au ocupat nord-estul Europei. Deoarece era foarte frig in aceste zone, vinul si berea inghetau, asa ca slavii au fost nevoiti sa gaseasca o alternativa. Iar ea s-a numit vodka.

Initial, vodca a fost folosita ca dezinfectant si anestezic si de-abia dupa doua secole a inceput sa fie consumata in scop recreativ. Aceasta bautura era des intrebuintata la ceremonii religioase, deoarece se considera ca are un spirit al ei, iar cei care nu se atingeau de ea erau vazuti drept necredinciosi.

Legenda spune ca un calugar a inventat prima reteta de vodka ruseasca, cunoscuta sub denumirea de “vin de paine”, deoarece era distilata din grau. La un moment dat, ea s-a aflat sub monopol imperial, putand fi produsa doar de catre tar si boieri. Accesul tuturor oamenilor la aceasta bautura s-a permis din secolul al XIX-lea. Nu se stie sigur daca rusii au inventat vodka, insa cu siguranta ei sunt responsabili pentru raspandirea ei, prin intermediul soldatilor care luptau impotriva lui Napoleon.

Tehnicile de distilare ale acestei bauturi alcoolice au evoluat odata cu utilizarea mierii, a diverselor ierburi si mirodenii, pentru a imbunatati gustul vodcii. Chiar daca se gaseste in game variate, rusii o apreciaza pe cea pe baza de secara.

Si in Polonia, vodka a fost utilizata initial in tratamente. Istoricii din aceasta tara spun ca aici a fost produsa prima vodka din lume si de-abia dupa aceea a juns in Rusia. In secolul al XVII-lea, vodka a devenit bautura nationala in Polonia, iar tehnicile de distilare au inceput sa progreseze. In Europa, primele distilerii si depozite de vodka au fost infiintate in Franta in 1334, in Anglia in 1485, in Suedia in 1490 si in Germania in 1520.

Clasificarea vodcii

Vodka este cea mai populara tarie din lume, in principiu datorita faptului ca nu lasa niciun miros detectabil in respiratie si pentru ca aroma neutra ii permite sa fie combinata cu o larga varietate de bauturi, inlocuind alte tarii in cocktail-urile traditionale. In plus, ea se gaseste la un pret bun.

Concentratia de alcool variaza intre 35% si 50%, insa chimistul Dmitri Mendeleev a decretat ca cea mai buna proportie de tarie este de 38% alcool. Exista diverse clasificari ale vodcii. In Rusia, o vodka de calitate este etichetata drept osobaya, iar una care are minim 56% alcool se numeste krepkaya. In Polonia, vodka este clasificata in functie de gradul de puritate: standard, premium si deluxe.

Din cauza succesului votcii pe baza de struguri din S.U.A., producatorii din tarile aflate pe „Centura de votca” (Finlanda, Lituania, Polonia si Suedia), au facut lobby pentru ca legislatia Uniunii Europene sa eticheteze numai bauturile alcoolice din cartofi sau din cereale, nu si cele produse din orice fel de alcool etilic (cum ar fi cel din struguri sau mere). Aceasta intiativa a provocat numeroase critici din partea tarilor aflate in Europa de Sud, care distileaza deseori tescovina ramasa de la producerea vinului in bautura alcoolica. De aceea, parlamentul European a adoptat o hotarare pe 19 iunie 2017 conform careia orice votca care nu e facuta din cereale sau cartofi va trebui sa publice ingredientele folosite in producerea sa.