Whisky

Articolele 1-12 din 116

pe pagină
Setați descendent
  1. Nu este in stoc Whisky Ballantine's Finest
    Whisky Ballantine's Finest
    Rating:
    85%
    De la 40,46 RON
  2. Nu este in stoc Whisky Ballantine's Cutie Metalica
  3. Nu este in stoc Whisky Ballantine's 12 ani
  4. Nu este in stoc Whisky Ballantine's 17 ani
    Whisky Ballantine's 17 ani
    Rating:
    100%
    177,04 RON
  5. Nu este in stoc Whisky Ballantine's 21 ani
    Whisky Ballantine's 21 ani
    Rating:
    100%
    318,50 RON
  6. Nu este in stoc Whisky Ballantine's 30 ani
  7. Nu este in stoc Whisky Ballantine's cu 2 pahare
  8. Nu este in stoc Whisky Johnnie Walker Red Label
    Whisky Johnnie Walker Red Label
    Rating:
    88%
    De la 42,51 RON
  9. Nu este in stoc Whisky Johnnie Walker Red Label Cutie Carton
  10. Nu este in stoc Whisky Johnnie Walker Red Label cu 2 pahare
  11. Nu este in stoc Whisky J&B Rare
    Whisky J&B Rare
    Rating:
    91%
    De la 44,80 RON

Articolele 1-12 din 116

pe pagină
Setați descendent

Despre Whisky

Whisky-ul este pur si simplu o bautura alcoolica obtinuta din cereale si trecuta printr-un proces de imbatranire. Este fermentata din malt sau grau, distilata si imbatranita in butoaie de lemn. Whisky are prima oara o culoare transparenta si incepe sa se coloreze din cauza imbatranirii in lemn. Cateodata aceasta bautura este filtrata sau i se adauga alte ingrediente. Un whisky simplu nu are nimic adaugat si poate fi gasit la un pret bun pe piata. Licoarea aceasta este o baza comuna pentru multe lichioruri. 

Istoria whisky-ului

Initial, whisky-ul a fost folosit in scopuri medicale, atat pentru uz intern cat si extern. Aceasta bautura este produsa in mai multe tari, dar mai ales in Irlanda si Scotia, unde exista o lunga traditie in acest sens. Tehnicile de distilare au fost aduse in aceste doua tari de catre calugarii care au calatorit in Europa continentala. Aici, vinul nu se obtinea usor, asa ca oamenii au inceput sa distileze berea de orz intr-un lichior care a devenit whisky-ul. In aceasta zona, se distila mai mult parfumul decat alcoolul, acesta dovedindu-si eficienta in vindecarea colicilor sau pojarului. “Ce nu poate vindeca whiskey-ul nu are leac”, credeau irlandezii. In zilele noastre, aceasta credinta se mentine, acest popor folosind whisky-ul fiert pentru a se trata de raceala. In 1500, apare prima carte (“Liber de arte distillandi”), in care Hieronymus Brunschwygk explica calitatile alcoolului si rolul sau ca doctorie buna la toate. De altfel, pana in secolul al XV-lea, doar farmaciile si manastirile produceau bauturi spirtoase si detineau depozite.

In timpul faimoasei prohibitii din Statele Unite ale Americii, perioada incepand cu 1920 pana in 1933, in timpul careia vanzarea, producerea, consumarea si transportarea de alcool si de bauturi alcoolice erau interzise la nivel national, whisky-ul devine si mai popular deoarece guvernul federal permite ca aceasta bautura sa fie comercializata pe baza de prescriptie medicala. Nu-i de mirare ca in acest caz farmaciile au avut un succes fenomenal, numarul acestora marindu-se considerabil. Din pacate, in SUA au aparut si multe filiere care vindeau alcool ilegal, iar o mare parte din acesta era de o slaba calitate. Abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, productia de whisky s-a intors la normalitate.

Tipuri de whisky

Whisky-urile sunt de mai multe feluri: bourbon, rye, Scotch whisky, Irish whiskey, single malt whisky, Canadian whisky, corn whiskey, Tennessee whiskey.

La inceput, whisky era considerata un tip de bere distilata, insa cu timpul s-a dezvoltat si a adevenit o bautura complexa, pe baza mai multor combinatii de grane fermentate si tipuri de decoct de malt, care ofera fiecarei marci un gust distinct. In general, la prepararea unui whisky este mai importanta calitatea cerealelor, a apei si a drojdiei.

Daca esti o persoana aventuroasa si vrei sa incerci diverse variante de whisky, nu te supara daca vreodata vei gasi unul care sa nu-ti placa. In depozit, noi am gasit multe variante de Scotch care ne-au placut, dar si Scotch-uri mai putin gustoase, bourbon cu un gust extraordinar, dar si bourbon care nu ne-a impresionat.

Single malt whisky este produsul unei singure distilari, nefiind amestecat cu alte whisky-uri. Este facut din malt de orz, fara alte cereale sau alti fermenti. Cele mai multe whisky-uri single malt sunt scotiene, desi se mai produce si in alte parti ale lumii, precum Japonia, Australia sau Noua Zeelanda. Single malt tinde sa fie mai parfumat decat whisky-urile amestecate.

Single malt sunt bauturi mult mai individualiste decat whisky-urile blended si de obicei cu un gust foarte pronuntat, puternic.